רשמים מהתפילות באומן: הראש השנה שלי שייך לכולם!
אומן ראש השנה לא מביא אליו רק את חסידי ברסלב. למעשה, מגיעים לאומן יהודים מכל גווני הקשת של עם ישראל, מכל מקום בעולם, עד כדי שניתן לומר שיש בין המשתתפים בקיבוץ בראש השנה גם כאלו הנמנים על חסידי ברסלב.
רבי נחמן מזמין אליו את כולם, וכאמור כולם מרגישים בבית. לכן, אם חשבתם שבאומן בראש השנה יש רק מניינים חסידיים, והספרדים ועדות אחרות וקבוצות נוספות נאלצים להסתופף בנוסחים וסוגים לא שלהם – טעיתם.
המניינים באומן בראש השנה הם מכל גווני הקשת. מניינים תימניים, אשכנזיים, ספרדיים בכל הצורות והמנהגים נוכחים באומן במלוא מובן המילה. כך לדוגמה, הקלויז – בית הכנסת המרכזי של חסידי ברסלב באומן, המנוהל על ידי איחוד ברסלב, מכיל בתוכו שתי היכלות בתי כנסת רחבי ידיים – אשכנזי וספרדי. בכל אחד מההיכלות נשמעו והוארו תפילותיהם של אשכנזים וספרדים, זה לצד זה, כל אחד לפי מנהגיו, סילסוליו ופיוטיו. כולם אהובים, כולם ברורים. כי הראש השנה שלי שייך לכולם.
התפילה בציון רבי נחמן עצמו? 'עד אפס מקום' לא יתארו את הצפיפות ודיבוק התפילה שהיה במקום. כולם יחד, לא משנה אם עומדים או יושבים, מתפללים ומזמרים לה'. זה קורא תיקון הכללי, בעוד זה מדבר מתפלל מנחה. הנהירה לציון הביאה איתה לא רק תפילות, אלא גם שירים וריקודים ומוזיקה שסחפה אליה במחיאות כפיים ושירה את כל באיה. על אף שאי אפשר להתרומם מעל הקרקע, מסתבר שהשירים והתפילות בציון רבי נחמן גילו שדווקא כן, ולא רק את הרגליים כי אם כל הגוף והנפש יחד.
המניין של הנגיד הרב אליעזר שיינר הי"ו אף הוא מניין גדול ומרובה משתתפים, הממוקם בבית הכנסת משולם פייש בו היה בימים שקדמו לראש השנה היכל התורה גדול ומכובד ואשר הפך עם היכנס החג לבית תפילה בנוסח חסידי לכל המתפללים הנוהרים לתפילה והביא איתו את הנגינות החסידיות המוכרות בקצב תפילה סוחף ונעים.
מניין ספרדי גדול ומרשים היה ניתן לראות בבית הכנסת על שם ולזכרו של הרב עובדיה יוסף זצ"ל שעל יד הכנסת אורחים של הנגיד הרב אליעזר שיינר הי"ו. אוהל ענק וגדול עם כיסאות רבים, הציע מניין ספרדי אותנטי ונעים לכל יהודי ספרד אשר חשקה ליבם לשמר את המסורת גם באוקראינה.
התפילות לא היו רק בבתי הכנסת המאורגנים כי אם גם ברחוב פושקינה, הרחוב אותו מכיר היטב כל מי שנמצא באומן ובוודאי באומן ראש השנה.
נעימות התפילה המשיכו עם יוצאי בית הכנסת אל הרחוב בו שמחת החג וצלילי השופר נשמעו היטב ובכוח לאורך ולרוחב.
אם רחוב מזכיר לנו דווקא חול וחוסר קדושה, הרי שגם הרחוב התקדש כולו, אין כמעט מקום שלא יכולת לשמוע את תפילות ראש השנה.
ואולי לא במפתיע אף זכינו לראות אשכנזים מתפללים לצד ספרדים וספרדים לצד אשכנזים, למה לא מפתיע?
כי ברסלב ורבי נחמן הם כבר מזמן לא רק שם של חסידות אלא שם אמיתי המייצג שמחה ואחדות אמיתית בכל עם ישראל.
מניינים ארוכים יותר ופחות, ספרדים לצד אשכנזיים, הכל היה כאן, הכל היה אבל נשאר בלב לעוד זמן רב, לפחות עד השנה הבאה. כי הראש השנה שלי שייך לכולם.
